Hålla tal på begravning

Att hålla tal är något som de flesta av oss kan uppleva som nervöst och obehagligt. Att hålla ett tal under och/eller efter en begravning kan upplevas som väldigt påfrestande då det är många känslor i form av sorg och saknad som gör sig påminda. Givetvis vill man göra sitt yttersta för att kunna framföra sin sista hälsning på ett så bra sätt som möjligt.

Taltips.se hjälper till att skriva professionella tal, där ibland till begravning, på ett korrekt och välskrivet sätt. Taltips.se har satt ihop en lista för hur du ska kunna framföra ditt tal på ett bra och avslappnat sätt.

  • Om det finns möjlighet, försök att lära dig talet (eller delar av talet) utantill. Om inte annat kan du försöka lära dig de två första och de två sista meningarna. På så sätt får du en stabil start på talet samtidigt som åhörarna brukar komma ihåg slutet bäst.
  • Skriv ner korta stolpar/stödord, gärna på små hårda lappar (baksidan på visitkort fungerar utmärkt). De ger trygghet när det är dags för dig att hålla talet.
  • Läs in talet på band (mobiltelefoner och mp3-spelare har ofta en inspelningsfunktion) och lyssna. Det är enklare att få en uppfattning om vad som är bra och vad du kan öva mer på om du själv får höra talet. Ofta hör du även om du talar för fort eller om du har som vana att ge ifrån dig några onödiga ljud, exempelvis”ehhh” eller ”mmm”.
  • Att veta vad man ska göra med händerna när man talar är svårt. Om du inte använder händer och armar för att förstärka talet genom att gestikulera, så låt dem hänga fritt. Det kanske känns ovant, men det ser naturligt och självsäkert ut. Undvik att stoppa ner händerna i fickorna eller lägga armarna i kors på bröstet. Håller du en penna eller liknande i handen är det lätt att du omedvetet börjar trixa med den, så undvik sådana ting.
  • Innan du börjar tala, avvakta ett par sekunder, titta ut över åhörarna och försök att få ögonkontakt. Då fångar du intresset och visar att ditt tal är viktigt och något som de bör höra.
  • Om du tappar tråden, kika ut över åhörarna eller ner på fusklappen och ta det bara lugnt. Undvik att titta upp i taket eller på annat sätt visa att du har tappat bort dig – åhörarna tror många gånger att du tar en inövad konstpaus.
  • Ett vanligt fenomen när man blir nervös är att rösten börjar dallra. Försök i så fall att tala lite högre (volymmässigt). Det gör att dallringarna minskar och dessutom hörs mindre. Ett annat knep är att försöka undvika att tala med för ljus och ”pipig” röst (mot falsett). Sänk istället tonläget ett snäpp. Det är ofta bara du själv som märker av dallringarna, inte dina åhörare.

Ett utdrag ur ett begravningstal:
Det här talet innehåller 350 ord, tar 2 minuter och 15 sekunder att framföra.

20% av talet:
Det här är ett tal med en innerlig, kärleksfull ton som passar för den som
stått sin syster mycket nära.

[…]

Vi kan lära oss att leva med en sjukdom, lära oss att leva med att
tillvaron ständigt förändras. Det enda vi inte kan vänja oss vid är
förlusten av en vän, förlusten av en syster.

[…]

Ändå måste jag låta dig gå, kära syster. Låta gå. Släppa taget. Släppa
taget om dig och släppa taget om en bit av mig själv.

[…]

Mer information finner du på Taltips.se